ביטוח קבלנים – כל הסיכונים? האומנם?
כל אדם הרוכש ביטוח אובדן כושר עבודה, ביטוח בריאות או ביטוח קבלנים רוצה שהביטוח יכסה על כל סיכון שעלול להיות וביום הקשה שיגיע חברת הביטוח תיתן את המובטח בהתאם לביטוח שנרכש. אך במציאות לא תמיד כך פני הדברים. חברות הביטוח המודעות להלך הרוח של הרוכשים מציעות ביטוחים הכוללים סיכונים רבים ויש אף הקוראים לביטוח קבלנים בשם "ביטוח כל הסיכונים". האומנם?
תפקידו של הביטוח להגן על סיכוני רכוש של עבודות הקבלניות ולהגן על הקבלן מפני תביעות. פוליסה זו היא על בסיס "כל הסיכונים" ובעבר אף נקראה כך. כיום תנאי הביטוח של ביטוח קבלנים משתנה מחברת ביטוח אחת למשניה. אך כל הביטוחים כוללים את שלושה פרקים:
- ביטוח רכוש שמטרתו לכסות במקרה של נזק לפרויקט ואף מכסה את העלות של הקמה מחדש של הפרויקט. בנוסף הביטוח מכסה מפני גניבות, סיכוני טבע ורעידות אדמה.
- ביטוח אחריות כלי צד שלישי.
- ביטוח מעבידים.
על פרקים אלו נהוג להוסיף ביטוחים שונים כגון ביטוח אחריות המבנה לאחר תום הפרויקט, ביטוח סיכוני טרור, ביטוח מפני פורענות ושביתות, ביטוח אחריות מקצועית, ביטוח שבר מכני ועוד. ביטוח קבלנים המציע ביטוח כל הסיכונים כולל ביטוחים שונים שפעמים רבות מייקרים את הפרמיה ואין למעשה דבר אחריהם.
הסיכונים המבוטחים בביטוח קבלנים
ביטוח כל הסיכונים, כשמו אמור להגן על כל הסיכונים, אך ביטוחים אלו כלולים לעיתים את הסייגים והחריגים שלא תמיד אנו קוראים או שמים אליהם לב. כך למשל ביטוח המכסה על רכוש יכול לכלול חריגים שונים כגון פחת ובלאי, הביטוח לא יכסה במקרים של בלאי או פחת של הציוד איתו עובד הקבלן. בביטוח יכול להיות רשום בחריגים כי המבטח לא יהא אחראי עבור נזק הנגרם מתכנון לקוי או חומרים לקויים.
כיצד תבטיחו את עצמכם?
בעת רכישת ביטוח קבלנים חשוב לשים לב למספר נושאים:
- ראשית חשוב לקרוא מהם החריגים ולהבין אותם.
- ערכו ביטוח לכל אחד משלבי העבודה בבניה - שלד, מעטפת, מחיצות ועוד.
- וודאו כי הביטוח תואם את ההתחייבות בכתב בכל הקשור לתנאי הביטוח של הבנק.
- בדקו כי הינכם ממלאים אחר תנאי הפרמיה כגון חברת שמירה על הציוד, עבודה לפי הנהלים וכדומה
- עלו לשטח לבדוק את התנאים, גם עבודות הנחשבות פשוטות או קטנות יכולות לחשוף אתכם לסיכונים.
- בדקו מתי הביטוח מסתיים, האם בתום תקופת הביטוח הנקובה בפוליסה או בעת הגשת הפרויקט למזמין.
- כל חברת ביטוח מגדירה באופן שונה את התנאים ואת החריגים, אם הנכם משווים ביטוחים חשוב לבדוק באופן נפרד כל ביטוח ולא להניח כי כל הביטוחים זהים.
- בדקו אילו תוספות יש לביטוח והאם הם נחוצים או מיותרים.
- בדקו מהי ההשתתפות העצמית במקרה של נזק, לעיתים ההשתתפות גדולה מדי ולא משתלמת.