איך משיגים מכשיר שמיעה במחיר נוח?
לפני כ-15 שנה, מחירם המקסימאלי של מכשירי שמיעה, עמד על 2,500 ₪ בלבד, לעומת זאת, כיום, עלות מכשירי השמיעה נעה בין 3,000 ₪ ל-16,000 ₪, כאשר פעמים רבות, המחירים גבוהים בהרבה, ומכוונים אך ורק לרכישת מכשיר שמיעה המיועד לאוזן אחת.
הקושי הגדול במימון מכשירים אלו, אותם נהוג להחליף כל ארבע שנים בממוצע, הביא את המדינה לנקוט אי אלו צעדים, אשר חלקם מינוריים בלבד ואפילו מצחיקים. סיוע נוסף בא מצידן של קופות החולים וחברות הביטוח, אשר מצליחות אף הן, לאפשר רכישה של מכשירים פשוטים בלבד.
למה התקנים אלו עולים כה יקר? איזה חלק לוקחות המדינה וקופות החולים במימון מכשירי השמיעה, ובאיזה אופן ניתן להשיג מכשירים איכותיים במחיר נוח? על כך במאמר זה.
אמור שוב את המחיר של מכשיר השמיעה?
מחאת הקוטג' (העם דורש צדק חברתי)
במחקר שנערך לאחרונה, התבקשו יצרני מכשירי השמיעה, להצדיק את מחירם הגבוה. הבקשה התקבלה בתמיהה אצל מרבית היצרנים, שטענו כי מחירם של המכשירים מוצדק, לאור ההתפתחות הטכנולוגית הגדולה שלהם. כמו כן, טענו רובם, כי כיוון והמכשירים אינם מיוצרים במדינות עולם שלישי, אלא, מיוצרים בעבודת יד עדינה על ידי טכנאים מיומנים, וכיוון והושקעו בהם שנים רבות של מאמץ ומחשבה, יש הצדקה למחירם הגבוה.
מאידך, כיוון והדרישה לשקיפות בעלויות הייצור לא נענתה בחיוב, מצאו אנשים רבים כי יש פער גדול, של יותר מ-400%, בין עלויות הייצור לבין מחירם של מכשירי השמיעה. פער זה מתחזק נוכח העובדה שהתחרות בשוק אינה גדולה במיוחד, והדרישה להוזלה במחירים, נותרה כמחאה שקטה בלבד.
האם יקר הוא בהכרח טוב יותר?
האבסורד הוא, שלא בצורה מודעת, אנחנו גורמים למחירם של מכשיר השמיעה לעלות, כאשר אנחנו מעדיפים לרכוש את אלו שעולים יקר, באמונה עיוורת כי 'אנחנו מקבלים את מה שאנחנו משלמים', דהיינו, לכאורה, מכשירים זולים אינם איכותיים ומכשירים יקרים הם הטובים ביותר.
את התשובה לשאלה שבכותרת ניתן למצוא בדוח שהוציא ד"ר סרגיי קוצ'ין, מנכ"ל מכון השמיעה Better Hearing, ווירג'יניה. על פי הדו"ח, נצא כי קיים קשר חיובי קטן בלבד בין מחירם של מכשירי שמיעה, לבין התועלת שלהם בפועל, כך שמי שמשלם יקר יותר, לא בהכרח שומע טוב יותר.
כך תשיגו מכשיר שמיעה זול: המלצה ראשונה
אם כך, ההמלצה הראשונה שלנו, היא לבחון את מכשירי השמיעה בצורה אובייקטיבית ככל שניתן, ולברר כי הם אכן מתאימים לכם ולצרכים שלכם. לא מומלץ לקחת את מחיר מכשירי השמיעה כשיקול, כמו גם את המותג המייצר / המשווק אותם.
אף פעם לא מזיק לנסות
רוב החברות מציעות גם תקופת ניסיון המאפשרת בחינה והסתגלות למכשיר. תקופת הניסיון עולה כסף, אך בסיומה, תוכלו להחזיר את המכשיר במידה ואין אתם מרוצים ממנו. כך, שאם ראיתם מספר מכשירים שמוצאים כן בעיניכם, בחנו אותם במקביל, מבלי שאתם יודעים מה מחירם (מעין מבחן טעימות), והחליטו איזה מכשיר ענה על הצרכים שלכם בצורה הטובה ביותר.
בנוסף למחיר המכשיר ישנן עלויות נלוות נוספות כמו סוללות ועוד
אל תפלו ברשת
יש שממליצים לרכוש דרך האינטרנט אך, למרות שההיצע עשוי להיות זול יותר, לא בהכרח תשיגו מכשיר שיתאים לאוזן שלכם בצורה הטובה ביותר, לכן, את רכישת המכשיר חשוב לעשות בעזרת אודיולוג או קלינאי תקשורת. מאידך, תוכלו להיעזר ברשת על מנת לבצע השוואת מחירים בין ספקי מכשירים שונים, וכך, לקבל הצעת מחיר זולה שתהיה מותאמת לכם.
האם מכשיר אחד יעלה לכם פחות?
באופן עקרוני, ניתן להסתפק במכשיר שמיעה יחיד, אך יש מקרים של ירידה בשמיעה, אשר שימוש במכשיר בודד, עלול לגרום לחוסר איזון ולהידרדרות מהירה ביכולת השמיעה, על כן, מומלץ להתייעץ עם הרופא על נושא זה.
השתתפות המדינה בעלויות
בתחילת 2011, יצאו הנחיות סל הבריאות החדש, שאישר אספקה של מכשירי שמיעה ללא עלות לגילאי 65 ומעלה (או החזר של 3,000 ₪). כמו כן, נכון להיום, משרד הבריאות משתתף ברכישת מכשירי השמיעה לגילאי 18-64 בסכום של 850 ₪ לערך. המדינה משתתפת גם בעלות מכשירים לילדים והיא מסייעת ברכישת מכשירים לנפגעים ממקום עבודתם.
הסכמים עם קופות החולים
מכיוון שלרוב, עלות מכשירי השמיעה, אינה מכוסה על ידי חברות הביטוח הפרטיות, מציעות קופות החולים סיוע במימון מכשירי השמיעה בסכומים הנעים בין 820 ל-3,830 שקלים (לכל התקן), בהתאם לסוג הביטוח, הוותק וסוג המכשיר.
איך יוצאים מזה?
יש לזכור, כי בנוסף למחיר המכשיר, ישנן עלויות נלוות נוספות כמו: עלות סוללה, נוזלים לניקוי, קופסאות לאחזקת המכשירים, נוזלים להרגעת העור מגירויים וכן הלאה, על כן בעת קניית המכשיר אין לקחת את גורם המחיר כקריטריון עיקרי, אלא, יש לבחור את המכשיר שיתאים לצרכים שלכם בצורה המושלמת ביותר.
מחירון מכשירי שמיעה
לשימושכם, בנינו מחירון שיעזור לכם להבין את השוק של מכשירי השמיעה בישראל ואילו החזרים תוכלו לקבל עבור כל אחד מהם.
בנוסף ישנו פירוט לגבי השתתפות של משרד הבריאות ותנאים לסוגי לקוחות שונים בקופות החולים. בהצלחה!
- קופת חולים כללית - מעל גיל 65 (לכל אוזן)3000
- קופת חולים כללית "מושלם"1075
- קופת חולים כללית "מושלם" עד גיל 18 אחרי ניתוח כפתורים - זכאים לאטמי מיםעד 100 ש"ח
- קופת חולים מכבי - חברי "מגן זהב" - מעל גיל 65 (לכל אוזן)83%-3000
- קופת חולים מכבי - חברי "מגן כסף" - מעל גיל 65 (לכל אוזן)1223-3000
- קופת חולים מאוחדתהחזר של עד 50%
- ע"פ סל הבריאות מגיע לכל אזרח השתתפות (בכל הקופות)880
- משרד הבריאות - החזר על מכשיר שמיעה דיגיטלי עד גיל 18 (כל 3 שנים)3500
- ניתן להגדיל את החזר משרד הבריאות במקרים מסויימיםעד 6000
- ילדים מתחת לגיל 18 זכאים להחזר פעם ב-5 שנים עבור מערכת FMעד 5500
המחירים המפורסמים במחירון הינם בגדר המלצה בלבד ולחברת Yes, Please! אין אחריות כלשהי על הנתונים והמחירים המופיעים במחירון.