מאז ועד היום - ההיסטוריה של הקפה
כשאנחנו חושבים על המילה קפה היום אנחנו חושבים על הרגל שבלעדיו כנראה הבוקר שלנו לא היה נראה כפי שהוא נראה היום. אבל המשקה הנפוץ ביותר בעולם הוא גם בעל היסטוריה שהולכת רחוק ממכונות הקפה ועגלות הקפה בתחנות הרכבת או ברשתות הקפה המוכרות וחוזר אחורה אל מדינות כמו תימן ואתיופיה, שם תועדו לראשונה פולי הקפה.
מברזיל, מתימן או מאתיופיה?
ישנן מדינות רבות שלוקחות קרדיט על גילוי הקפה. בעוד שרובנו מקשרים את הקפה עם ברזיל או דרום אמריקה בכלל, ההיסטוריונים מתווכחים עד היום האם ההיסטוריה העתיקה של הקפה התחילה באתיופיה או בתימן. בעוד שהתימנים יכריזו שכבר במאה ה-14 התגלה אצלם המשקה לראשונה כצמח בשם הקוואת אל בון וקיבל את השם "קאווה", האתיופים יתחייבו שמדובר בהמצאה מקומית שמקורה במחוז קאפא שבמדינה.
לרוב יתחייבו ההיסטוריונים שהקפה הגיע מאתיופיה, שם נזירים אתיופיים נהגו ללעוס את פולי הקפה בכל פעם שחשו עייפות ותשישות במהלך היום ומצאו את הפולים החומים המשונים הללו מעוררים ממש כמו תרופה. בנוסף, באתיופיה נמצא תיעוד על פי סיפורו של פדרו פאיש, מסיונר נוצרי שהעיד כי קיסר אתיופיה דנגל הציע לו ללגום לראשונה את המשקה החום והמוזר הזה.
משקה שנודד בעולם
עם התפתחות המסחר הבינלאומי במאות שאחר כך, התחילו סוחרים להעביר שקים של פולי קפה מאתיופיה אל חצי האי ערב ולבסוף לערים בטורקיה ובסוריה. סוחרים אלו היו הראשונים לזהות את הפופולריות ההולכת ומתעצמת של הקפה ואת ההשפעה המעוררת שלו על מי ששותה אותו. ככל שגבר המסחר בקפה, כך הפכו הסוחרים האלו לעשירים ביותר באיזור המזרח התיכון – דבר שאיים על המלכים והשליטים באיזור. כתוצאה מכך, במדינות מסוימות נאסר על מכירת פולי הקפה במשך תקופות ארוכות. האיסור הזה לא מנע מתושבים רבים לצרוך את המשקה באופן קבוע וכך נשמרה הפופולריות שלו בעיקר באיזור המזרח התיכון. בשנת 1540 הוקם באיסטנבול שבטורקיה בית קפה ראשון שבו הוגש למכורים לדבר קפה טורקי איכותי. בית הקפה הזה הפך את שני מקימיו, סוחרי קפה טורקיים, לעשירים מאד.
הולדתו של קפה לאטה
הקפה האירופאי, כלומר קפה עם סוכר ולבסוף גם עם חלב, הגיע ליבשת התרבותית דרך נמל ונציה במאה ה-15 וה-16. בתחילה היה הקפה משאת נפשם של תושבי ונציה ולאחר מכן התפשט לאיטליה כולה וממנה לשאר היבשת. אנגליה, המקום המזוהה ביותר עם תה באירופה, הייתה זו שאימצה בחיבה את הקפה כבר ב-1650, אז נפתח בה בית הקפה הראשון – בעיר אוקספורד. כעבור פחות מעשרים וחמש שנים כבר היו באנגליה למעלה מאלפיים בתי קפה.
צרפת הייתה הבאה לאמץ את הקפה ובמאה ה-17 כבר הוקמו בה בתי הקפה הראשונים שהפכו את פריז לעיר הרומנטית בה יושבים זוגות ולוגמים קפה מול נהר הסיין. לאחר מכן התפשט הקפה למדינות כמו גרמניה, בלגיה ואוסטריה שם החלו המקומיים להוסיף למשקה המריר סוכר ולבסוף שודך הקפה עם חלב חם, ממש כמו היום.
מאמריקה ועד ישראל – הקפה של שנות האלפיים
הקפה היום הפך כבר למנהג שגרתי ויומיומי של אנשים בגילאים שונים ומכל שכבות האוכלוסיה. מגוון אינסופי של סוגי קפה מכל העולם עושים את דרכם מדי יום דרך הנמלים למדינות בכל רחבי העולם, שם נהנים ממגוון משקאות קפה בבתי הקפה, רשתות קפה מצליחות שהפכו לאימפריות ועד לעגלות הקפה שמפוזרות במקומות אטרקטיביים כמו תחנות רכבת ואוטובוס או נמלי תעופה. הקפה היום הוא חלק בלתי נפרד מאיתנו ולכן אין זה פלא שכל כך הרבה מדינות רוצות להוכיח שמדובר בהמצאה שהתגלתה בשטח שלהן.