על ההבדלים בין רואי חשבון ליועצי מס
לא מעט אנשים שנדרשים לעבוד באופן עצמאי עם רואה חשבון או יועץ מס מתבלבלים ביניהם ואינם יודעים להבחין בהבדל בין שני התפקידים. לכאורה, זה נשמע אותו דבר, אך כפי שנראה במאמר זה, קיימים הבדלים גדולים בין שני התפקידים, החל בהכשרה, בתחומי ההתמחות, בתפקידים ובשירות ששניהם מספקים ללקוחות שלהם.
בטרם ניכנס לעצם ההבדלים בין שני התפקידים, חשוב לנו להבהיר שגם
רואי חשבון וגם יועצי מס, ממלאים תפקיד חשוב ביכולת לשנו לעמוד מול הרשויות השונות, רשויות המס, מע"מ, ביטוח לאומי ורשויות הבורסה ורשויות אחרות במידת הצורך. כל אחד עושה את זה ממקום אחר עם סמכויות שונות, סמכויות אותן הוא קיבל במסגרת הכשרתו בתפקיד.
הגדרות התפקיד
בצורה הכי פשוטה, ניתן לומר שרואה חשבון מתעסק בכל מה שקשור למיסוי, הן מהצד הפרקטי שלו והן מהצד החוקתי שלו. הוא משתמש בפסקאות וחקיקות על מנת להסביר ולפרש מצבים חשבונאיים שונים, אליהם מגיעים עצמאים וחברות, הוא גם אחראי על
הגשת דוחות מס תקופתיים ורק בחתימתו ניתן להגיש דוחות כספיים לרשות ניירות ערך במקרה של חברות בורסאיות וכמובן לרשויות המס. רואה חשבון מתעסק יותר בחברות גדולות או באנשי עסקים גדולים.
יועצי מס לעומת זאת, מתעסקים במיסוי של יחיד, עצמאים ועסקים קטנים.
הם אחראים על פתיחת תיקים ברשויות (מס הכנסה, מע"מ וביטוח לאומי), בהנהלת חשבונות שוטפת, דיווחים למס הכנסה, עריכת דוחות בסיום כל שנה, הגשת הצהרת הון דוחות רווח והפסד, תזרים מזומנים ועוד. להבדיל מרואה חשבון שעובד צמוד עם החברה ופעמים רבות הוא עובד בה כשכיר, אזי שיועץ מס משתמש בחומרים שהוא מקבל מהלקוח, קבלות וחשבוניות, ומתוך חומר זה הוא מפיק את הנתונים והדוחות שלו.
הבדלי ההכשרה
רואה חשבון בישראל, צריך להוציא לפחות תואר ראשון (ניתן ללמוד את המקצוע בכל אחת מן האוניברסיטאות בישראל וכן במספר מכללות), לאחר מכן יש לעבור שנתיים התמחות במשרד, ולבסוף יש לעבור שתי בחינות במועצת רואי החשבון, רק אם עוברים אותן בהצלחה זוכים ברישיון עבודה לעסוק בתחום. הלימודים משלבים בין שיעורי בחשבונאות, כלכלה ומתמטיקה לבין שיעורים בחקיקה ומיסוי.
לעומת זאת, לימודי יועצי מס נמשכים שנה-שנתיים, תלוי במסלול, בסיומם יש לעבור שנת התמחות ומבחנים בשביל לקבל תעודת מטעם נציבת מס הכנסה. על פי החוק כיום, רק מי שמסיים את הקורסים ועובר את המבחנים, יכול לעסוק בתחום. ניתן לקחת קורסים בייעוץ מס, במכללות רבות בישראל, רובן מכללות מקצועיות וכן באוניברסיטה הפתוחה. מדובר בלימודי תעודה ולא בלימודי תואר. השיעורים בתחום זה משלבים בין עבודות חשבונאות לתקנות מיסוי למיניהן.
ההבדלים במשרות
רואי חשבון יכולים למצוא עבודה בתחום, במספר מסלולים. המסלול האידיאלי הוא להשתלב באחת החברות הגדולות שזקוקות לרואה חשבון פנימי. עוד מסלול נחשב הוא להשתלב במשרד קיים, לפחות עד שצוברים מספיק ביטחון בשביל להקים משרד משלנו. זו כמובן האופציה השלישית, להקים משרד ולעבוד באופן עצמאי.
עבודה בראיית חשבון נחשבת לעבודה יוקרתית, ששכרה מאוד גבוה, גם אם בשנה-שנתיים הראשונות זה לא מרגיש ככה. הבעיה היא שעות העבודה הרבות, מי שמצפה לעבודה של שמונה עד חמש, לא ימצא אותה כאן בהכרח.
יועצי מס לעומת זאת יכולים להשתלב גם במשרדי רואי חשבון, גם בחברות ובעסקים קטנים שמחפשים יועץ מס פנימי וכן לפתוח משרדים משל עצמם. מדובר בעבודה פחות יוקרתית אומנם, אך עדיין עבודה מאתגרת, ששכרה לא נמוך. ככל שתצברו יותר לקוחות כך גם תרגישו עלייה חדה בשכרכם.
לסיכום, כפי שניתן להבין מדובר בשני מקצועות שונים, שכל אחד מציע היבט אחר של טיפול בכספנו בצורה שונה, בהתאם להכנסות ולצרכים שלנו.
למידע אודות איך לבחור רואה חשבון המתאים לעסק שלכם
לחצו כאן>
כאן כדי לחסוך לכם זמן וכסף בנושא רואי חשבון. כדי לקבל הצעות מחיר מלאו את הטופס שמשמאל.