זוכרים את בתי הקולנוע של פעם? איך בדקות האחרונות של הסרט כבר אנשים היו נעמדים ליד דלתות היציאה מאולם, מחכים לסצנה האחרונה בכדי להיות הראשונים במדרגות?
זהו אחד הסממנים של הדור הקודם, עם הצפיפות והבלאגן בכל המתקנים שהם מרובי אדם.
אבל הרי היו מדרגות רגילות. נניח שכולנו זריזים וקלי רגליים, מה הבעיה בשימוש במדרגות רגילות?
התשובה היא, חוסר הסדר והקצב והמיקום האקראי של כל אדם בתור, או בזרם של האנשים.
די ברור שכשיש אלמנט יוצר סדר, זרימת האנשים היא טובה יותר ומהירה יותר, באופן כולל.
הלחץ לא עושה טוב, כשיש הרבה אנשים שרוצים לנוע ממקום אחד לשני.
באופן דומה, אם תהפכו בקבוק עם נוזל בצורה אנכית לגמרי ותנענעו אותו, הנוזל לא יצא מהר יותר מאשר בזווית שהיא מעט מתונה יותר.
מדרגות נעות הן הפיתרון הטוב ביותר כאשר מדובר בשינוע אנשים בין קומות במהירות ובעלות נמוכה לנוסע.
מדוע?
הזמן שמעבירים 20 איש שלוש קומות הוא פעמיים חמישה אנשים למעלה וחמישה למטה, כלומר ארבע פעמים הזמן של מעבר על פני שלוש קומות. במדרגות נעות מעבירים את אותם עשרים אנשים בזמן של נסיעה בודדת על פני שלוש קומות, כלומר רבע הזמן.
זמן ההמתנה לדרגנוע (מדרגות נעות) נמוך בדרך-כלל מזמן ההמתנה למעלית.
נסו להיזכר, האם בטרמינל גדול, כשאתם ממהרים לאוטובוס, האם תפנו למעלית או למדרגות הנעות?
המעלית יכולה לעכב אתכם שכן יתכן שהיא בקומה אחרת המרוחקת מהקומה בה אתם נמצאים.
יתכן שהמעלית יורדת לחניון ואילו אתם צריכים לעלות לקומה השלישית. יתכן שהמעלית מלאה.
ומה נעים יותר? להיות במעלית כאשר אין לאן להסתכל או להיות במדרגות הנעות בהן ניתן להשקיף על מה שמתרחש סביבכם?
ובכן , מהסיבות לעיל, בוחרים כיום באופציה של מדרגות נעות ברוב הבניינים המסחריים, קניוני השופינג, ומרכזי תחבורה.
אף בבתי מלון מפוארים ניתן למצוא מדרגות נעות בין קומת הכניסה לקומת המסעדה.
יש לכך אפקט חיובי על הלקוח. זה יותר נוח, זה יותר מודרני.
חברות הייטק ובתי חולים לאחרונה פנו בבקשה לחברות ישראליות בכדי לבחון הוספת מדרגות נעות
בשטחם.
אילו סוגי מדרגות נעות יש, למעשה?
ובכן, ישנם שני סוגים של דרגנועים- הנפוץ יותר הוא מדרגות הנעות כלפי מעלה או כלפי מטה והשני הוא משטח הנע בצורה אופקית.
כיוון תנועת הדרגנוע יכול להיות נשלט בצורה ידנית, אולם לרוב הוא קבוע מראש.
בכדי למנוע נפילות הדרגנועים כוללים מעקה שנע המאפשר אחיזה בו לשם בטיחות.
המעקה מעניק בנוסף יציבות ונוחיות.
בישראל, מהירות הדרגנועים היא שלושה קמ"ש אולם באמריקה ובלונדון וביפן ישנם משטחים מהירים יותר פי שלושה.
כידוע, הדרגנועים אמנם השימוש בהם עלול להיות מסוכן. במקומות רבים נאסר על שימוש בעגלות יד במעבר על המדרגות או איסור על ילדים מתחת לגיל מסוים לעלות בגפם. עיקר התאונות מתרחשות בקצוות של המדרגות הנעות, כאשר אנשים מגיעים לעלות או לרדת מהמדרגות הנעות.
כדאי לזכור שחברה המתקינה דרגנוע מחויבת בבדיקתו מדי שלושה חודשים. חברות הביטוח אינן אחראיות לתשלומים בגין פוליסה במידה וכלל זה איננו נאכף.